Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 4 dag
mleko 1,5 szklanka
cukier
jajko 3
masło 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze

Połączyć drożdże z mlekiem i odrobiną cukru, odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż urosną. Do dużej miski dajemy mąkę, cukier, drożdże i jaja. Wszystko razem łączymy i "bijemy" ciasto aż zacznie odchodzić od miski.Dodajemy roztopione i wystudzone masło i trochę soli i znów wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miskę z ciastem ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy ciasto wyrośnie ,na blat wysypujemy mąkę i delikatnie wałkujemy ciasto.Wycinamy za pomocą szklanki koła i odstawiamy by znów urosło. Kluski kładziemy na ścierkę na wrzącej wodzie i przykrywamy miską. Czekamy ok. 5-10min. aż urosną. Do klusek możemy dodać sos np. kakaowy lub oblać je roztopionym masłem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.12.2013 14:12
nigdy nie robiłam, pora to nadrobić :)
kate.500 21.11.2013 10:36
moja babcia robila tak samo pyszne
Danka 18.11.2013 17:43
interesujący pomysł
IZABELA29 03.11.2013 15:09
bardzo takie lubię
Bernadeta1 26.10.2013 00:05
lubię z sosem jagodowym
Michał2 22.10.2013 19:23
świetny przepis
Agata
Agata 21.10.2013 21:40
pyszności :)
bogusia19 21.10.2013 12:05
smaczne musza być
dodi 21.10.2013 10:34
uwielbiam takie kluski
ana1 21.10.2013 10:27
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak