Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe z makiem na Wigilię
Kluski leniwe z makiem to tradycyjne, polskie danie które często podajemy na Wigilię.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak przygotować miękkie i delikatne kluseczki
- jak długo gotować kluski leniwe z makiem?
- jak przygotować masę makową?
- jak mrozić kluski leniwe?
KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę*. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki).
* Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.
KROK 2. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Kolejno dodajemy sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.
KROK 3. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie 1 minuty* od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Polewamy roztopionym masłem, aby się nie posklejały.
* Dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną.
KROK 4. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy masę makową i lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy leniwe i mieszając łączymy je z masą makową.
Leniwe możemy przygotować wcześniej i zamrozić.