Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski "czeskie" - do mięs i sosów

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki czerstwe 4
jajko 4
margaryna 2 łyżki
mąka pszenna 350 g
mleko 2% 250 ml
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski "czeskie" - do mięs i sosów

Bułki pokroić w kostkę, włożyć do rondelka wraz z 1 łyżką masła i prażyć około 5 minut, mieszając. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć z drugą łyżką masła. Następnie dodać mąkę, mleko, pianę z ubitych białek oraz uprażoną bułkę i wszystko razem wyrobić. Tworzyć kluski wielkości średniego ziemniaka. Gotowe kluseczki wrzucać do osolonej wody i gotować 7 minut. Podawać wraz z sosem mięsnym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 14.09.2016 20:47
Dobre,w Pradze jadłam z gulaszami
jagoda5913 08.08.2015 17:42
fajne kluski
Aleksandra/Olcia 08.08.2015 12:41
ciekawy przepis
Helena63 08.08.2015 11:42
nie znałam wcześniej tych klusek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak