Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki ziemniaczane z koperkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 60 dag
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
koperek posiekany 2-3 łyżki
sól do smaku
boczek wędzony 5-7 dag
olej 1 łyżka
cebula 1 szt
jajko 2 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki ziemniaczane z koperkiem

Kroki postępowania

1
Pokrojony w kostkę boczek razem z cebulą podsmażyć na oleju. Obrane i ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać jajka, obie mąki, szczyptę soli i posiekany koperek, szybko zagnieść ciasto.
Krok 1 - Kluseczki ziemniaczane z koperkiem foto
2
Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć widelcem i pokroić w skośne kluseczki. Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 2 - Kluseczki ziemniaczane z koperkiem foto
3
Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerze. Okrasić zrumienioną cebulą z boczkiem.
Krok 3 - Kluseczki ziemniaczane z koperkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 20.11.2013 16:59
bardzo smaczne danie
Wacław 20.11.2013 16:59
bardzo smaczne danie
Pyszota 19.11.2013 20:30
świetne kluseczki
marinia 19.11.2013 20:23
dzisiaj robiłam coś podobnego, ale ze szczypiorkiem
eliza135 19.11.2013 19:46
pysznie wygląda
Aleksandra/Olcia 19.11.2013 19:00
super obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak