Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy z ziemiaczkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone
jajko 1
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
cebula biała do smaku
ziemniaki
bułka 1 namoczona w wodzie

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy z ziemiaczkami

Kroki postępowania

1
Bułkę należy zamoczyć w wodzie.
Krok 1 - Klopsy z ziemiaczkami foto
2
Odsączamy nadmiar wody z bułki.
Krok 2 - Klopsy z ziemiaczkami foto
3
Cebulę wraz z bułką odsączoną mielimy w maszynce do mięsa.
Krok 3 - Klopsy z ziemiaczkami foto
4
Mięso mielimy w maszynce bądź dla leniwych kupujemy zmielone mięso. Mięso mielimy do tej samej miseczki co zmielona bułka i cebula.
Krok 4 - Klopsy z ziemiaczkami foto
5
Jajko surowe wbijamy do osobnej miseczki, aby sprawdzić czy nie jest zepsute. Dodajemy do reszty składników.
Krok 5 - Klopsy z ziemiaczkami foto
6
Do wszystkich składników dodajemy sól, pieprz, czasem kucharek.
Krok 6 - Klopsy z ziemiaczkami foto
7
Wszystko ugniatamy na jednolitą masę. Z gotowej mieszanki formujemy małe placuszki i obtaczamy w bułce tartej bądź mące i smażymy na oleju.
Krok 7 - Klopsy z ziemiaczkami foto
8
Smażenie klopsików z obu stron ;)
Krok 8 - Klopsy z ziemiaczkami foto
9
Usmażone klopsy wykładamy na ręcznik kuchenny, aby nadmiar tłuszczu odsączyć.
Krok 9 - Klopsy z ziemiaczkami foto
10
Obieramy ziemniaki i gotujemy je. Smacznego :)
Krok 10 - Klopsy z ziemiaczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak