Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy z pieczarkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowego z szynki 1/2 kg
cebula 1/2 szt
pieczarki 10 szt
jajko 1 szt
kasza manna 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
słodka śmietana 30%
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
olej 2 łyżka
kajzerka 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (prowansalska)

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy z pieczarkami

Siekamy drobno mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy lub mielimy w maszynce do mięsa, wraz z wcześniej namoczoną odciśniętą bułką, dodajemy jajko, sól, majeranek, doprawiamy solą prowansalską, dodajemy jeszcze 1 łyżkę kaszki manny i wszystko dokładnie mieszamy. 1/2 cebuli kroimy w kostkę, połowę pieczarek siekamy, smażymy na 1 łyżce oleju, studzimy. Dodajemy do masy mięsnej usmażone pieczarki z cebulą, dobrze wyrabiamy. Formujemy okrągłe klopsy-9 sztuk. Rozgrzewamy na patelni (ja na Dry Cooker gdyż nie wymaga dużej ilości tłuszczu) 1 łyżkę oleju i podsmażamy klopsy z obu stron. Zalewamy klopsy 150 ml wrzącej wody, dusimy na małym ogniu 15 minut. Wyjmujemy klopsy z patelni, na którą wrzucamy resztę pieczarek pokrojonych w plastry, wlewamy kilka łyżek słodkiej śmietany, wodę wymieszaną z 1 łyżeczką mąki kartoflanej, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, czekamy aż sos zgęstnie, podajemy do klopsów obsypanych natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Vanilla
Vanilla 06.01.2013 21:02
pycha
Elżbieta17 06.01.2013 18:52
smaczny obiad:)
Bogusiaz 06.01.2013 18:09
jadłam takie i sa naprawde smaczne
eewelina 06.01.2013 17:22
ciekawe
halina17 06.01.2013 17:11
Smaczne klopsy z pieczarkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak