Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie paprykowo cukiniowym
Kroki postępowania
600 g mięsa gulaszowego
1 cebula
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/4 szk wody
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek granulowany do smaku
KOLPSIKI :
Mięso umyć a cebulę obrać i opłukać. Składniki te zmielić maszynka do mięsa. Dodać pozostałe składniki i doprawić mięso do smaku i wyrobić masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące i wrzucać na tłuszcz. Klopsiki obsmażyć na złoto brązowy kolor. Po usmażeniu klopsiki wyjąć do miski.
1 czerwona papryka
2/3 średniej cukinii
1/2 małej czerwonej cebuli
1/2 małej białej cebuli
10 c m pora
160 g koncentratu pomidorowego
500 ml bulionu ( ja miałam rosół )
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1 łyżka ziół włoskich
ostra papryka do smaku
maggi w płynie do smaku
Wszystkie warzywa na sos oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na ten sam tłuszcz co smażyły się klopsiki wrzucić obie cebule i pora i chwilę smażyć. następnie dodać paprykę i cukinie i dalej smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać koncentrat i całość smażyć około 2 minut. Wlać bulion, dodać przyprawy i sos gotować około 3-5 minut.