Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie koperkowym

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 60 dag
jajko 2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
natka pietruszki 1/2 pęczka
olej ryżowy do smażenia
sos
bulion warzywny 3 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
smietana 18% 1/2 szklanki
koperek świeży 2 pęczki
sól do smaku
kajzerka 1 czerstwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie koperkowym

Kroki postępowania

1
Mięso zmielić w maszynce razem z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą kajzerką czosnkiem oraz cebulą. Do zmielonego mięsa wbić jajka,doprawić przyprawa do mięs,solą oraz pieprzem,masę dokładnie wyrobić.
Krok 1 - Klopsiki w sosie koperkowym foto
2
Formować z mięsa niewielkie kuleczki,obtaczać w mace pszennej a następnie smażyć na oleju ryżowym z obydwu stron na wolnym ogniu aż się zrumienią. Sos: Bulion doprowadzić do wrzenia doprawić do smaku solą i pieprzem,zagęścić mąką pszenną rozprowadzoną niewielką ilością wody.Dodać posiekany koperek zamieszać gotować razem około 3 minuty
Krok 2 - Klopsiki w sosie koperkowym foto
3
Śmietanę zahartować gorącym bulionem wlać do sosu,zdjąć z ognia wymieszać.Do sosu włożyć klopsiki i podawać z kaszą lub ziemniakami.
Krok 3 - Klopsiki w sosie koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 13.05.2014 12:31
super klopsiki :)
IwonaDD 23.01.2014 17:37
ślinka cieknie na ich widok!
Marlenka.S 19.01.2014 17:03
świetnie wyglądają
halina17 19.01.2014 15:26
Lubię w sosie koperkowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak