Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczny Mac and cheese (Macaroni and Cheese)
Mozzarellę mieszamy z żółtym serem.
Przygotowujemy sos beszamelowy: masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką - smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić! Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa.
Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko.
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Dodajemy połowę mieszanki startych serów.
Makaron mieszamy mniej więcej z połową sosu serowego i przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy pozostały sos serowy i posypujemy resztą mieszanki serów.
Zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!