Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszony schabowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Przechadzając się po Szczecinie moją uwagę przyciągnęło pewne menu jednej z tamtejszych restauracji. Mianowicie ów kiszony schabowy. Popytałem, poszperałem i podałem. Zapewniam: prosto i pysznie.

Składniki:

Składniki:

schab 400 gramów
słonina 100 gramów
boczek surowy 150 gramów
sok z kwaszonych ogórków 300 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszony schabowy

Pokrojone w plastry i rozbite mięso przekładamy do miski, zalewamy kwasem z ogórków. Marynujemy całą noc.

Słoninę oraz boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz. Skwarki zbieramy.

Zamarynowane mięso wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko oprószamy solą. Smażymy na wytopionym tłuszczu. Podajemy zaraz po przygotowaniu, polewamy tłuszczem ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak