Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keksowy racuch

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
jajko 2
cukier kryształ
sól
kefir
cukier wanilinowy
jabłka 40 dag
cynamon Prymat
orzechy posiekane
wiórki kokosowe
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Keksowy racuch

Do miski przesiać mąkę. Dodać 2 rozmącone jajka, łyżeczkę sody, szczyptę soli, cukier ( 3 łyżki). Można dodać opcjonalne dodatki tj: wiórki kokosowe (1 łyżka), kilka kropel olejku migdałowego a także cukier wanilinowy.

Kefir dodajemy "na wyczucie" czyli tyle ile zabierze ciasto. Nie powinno być ani za rzadkie ani bardzo gęste. Wszystko razem wymieszać. (można użyć blender).

Jabłka umyć, obrać, wyciągnąć gniazda. (Nie wszystkie) Pokroić w plasterki i dodać do ciasta.

Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzch kładziemy jabłka pokrojone w połówki "ósemek". Delikatnie oprószamy cynamonem. Posypujemy orzechami. Pieczemy przez około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 06.02.2014 08:16
smaczne...
Dorian 31.08.2013 19:05
pycha ciacho
gosia56 14.08.2013 22:42
napewno pycha
Pyszota 13.08.2013 22:00
super racuch

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak