Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Forma o wymiarach 10,5 x 19,5 cm

jajko 3 sztuki
olej 100 ml
mąka pszenna 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól i pieprz

Dodatkowo

cebula 1 sztuka
ser żółty 100 gram
kurki 50 gram
szynka 50 gram

Ponadto

olej do smażenia

Porada

Keks idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły.

Przepis i sposób przygotowania na: Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem

Kroki postępowania

1
Kurki należy podsmażyć 7-8 minut na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodać posiekaną cebulę.
Całość oprószyć solą z pieprzem i smażyć do zarumienienia się cebuli.
(Grzyby nie muszą być idealnie miękkie.)
Krok 1 - Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem foto
2
Ser zetrzeć na średnich oczkach tarki, a szynkę pokroić w kostkę.
Krok 2 - Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem foto
3
Jajka zmiksować z olejem i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
Na końcu do ciasta wmieszać kurki z cebulą, ser i szynkę.
Krok 3 - Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem foto
4
Masę doprawić do smaku i przełożyć do natłuszczonej formy.
Krok 4 - Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem foto
5
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 03.09.2017 17:48
Dziękuję i polecam.
gusia1000 01.09.2017 10:40
Dobry keks.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak