Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto z kurczakiem, warzywami i papryczkami padron
Kaszotto z kurczakiem, warzywami to pyszny i pożywny obiad, który zrobisz już w pół godziny. Wyjątkowego, pikantnego smaku nadają daniu hiszpańskie papryczki padron.
KROK 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem oraz curry, dodajemy 2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lekkiego zamarynowania.
KROK 2. Marchewkę oraz por kroimy w drobną kostkę. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na talerzyk.
KROK 3. Na tej samej patelni szklimy na maśle pora, a następnie dodajemy marchewkę. Kolejno dodajemy suchą kaszę gryczaną i smażymy przez chwilę, aż ta wchłonie cały tłuszcz. Na patelnię dodajemy także kurczaka, zalewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 - 12 minut (do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn).
KROK 4. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy papryczki padrón. Smażymy je przez około 3 - 4 minuty (kilka razy mieszając lub potrząsając patelnią). Usmażone posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem.
* Papryczki po usmażeniu kurczą się i mogą nabrać białawej lub lekko brązowej barwy. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek.
KROK 5. Na sam koniec doprawiamy kaszotto solą, pieprzem i natką pietruszki. Danie wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy papryczki padrón.