Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszotto z kurczakiem, warzywami i papryczkami padron

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Przepis na pyszne i aromatyczne kaszotto z palonej kaszy gryczanej. Smak dania urozmaicają dodatki - kurczak, por, marchewka oraz papryczki padrón. Kaszotto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

SKŁADNIKI

kasza gryczana 1 szklanka
piersi z kurczaka 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
por 0.3 sztuki
papryczka padron 2 garści
świeża natka pietruszki posiekana 1 łyżka
bulion 2 szklanki
masło 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.25 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 0.25 łyżeczki
sól 3 szczypty
pieprz 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto z kurczakiem, warzywami i papryczkami padron

Kaszotto z kurczakiem, warzywami to pyszny i pożywny obiad, który zrobisz już w pół godziny. Wyjątkowego, pikantnego smaku nadają daniu hiszpańskie papryczki padron. 

KROK 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem oraz curry, dodajemy 2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lekkiego zamarynowania.

KROK 2. Marchewkę oraz por kroimy w drobną kostkę. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na talerzyk.

KROK 3. Na tej samej patelni szklimy na maśle pora, a następnie dodajemy marchewkę. Kolejno dodajemy suchą kaszę gryczaną i smażymy przez chwilę, aż ta wchłonie cały tłuszcz. Na patelnię dodajemy także kurczaka, zalewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 - 12 minut (do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn).

KROK 4. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy papryczki padrón. Smażymy je przez około 3 - 4 minuty (kilka razy mieszając lub potrząsając patelnią). Usmażone posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem.

* Papryczki po usmażeniu kurczą się i mogą nabrać białawej lub lekko brązowej barwy. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek.

KROK 5. Na sam koniec doprawiamy kaszotto solą, pieprzem i natką pietruszki. Danie wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy papryczki padrón.

Kaszotto z kurczakiem, warzywami i papryczkami padron możesz wzbogacić także tartym serem. Świetnie sprawdzi się parmezan oraz ser bursztyn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak