Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza z sosem pieczarkowym i korniszonem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szkl.
wrzątek 1,5 szkl.
masło 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieczarki 250 g
cebula 1 szt.
sos grzybowy 1 łyż.
woda 1 szkl.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza z sosem pieczarkowym i korniszonem

Kroki postępowania

1
Łyżkę masła rozgrzewam w rondlu, dodaję suchą kaszę i podsmażam chwilę. Wlewam wrzącą wodę, dodaję do smaku i gotuję całość na niewielkim ogniu do chwili. Gdy kasza wchłonie wodę, zdejmuję rondel z ognia, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce okryte np. kocem. Pieczarki myję, kroję w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażę posiekaną w kosteczkę cebulę, dodaję masło i pokrojone pieczarki. Smażę aż pieczarki będą miękkie.
Krok 1 - Kasza z sosem pieczarkowym i korniszonem foto
2
Wtedy dodaję łyżkę sosu grzybowego w proszku i wlewam do sosu szklankę wody. Mieszam dokładnie i gotuję, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję.
Krok 2 - Kasza z sosem pieczarkowym i korniszonem foto
3
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gorącą kaszę wykładam na talerze, polewam sosem pieczarkowym. Danie podaję z kilkoma korniszonami.
Krok 3 - Kasza z sosem pieczarkowym i korniszonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babi17 11.12.2012 18:43
dobry obiad
kasiek 17.10.2012 11:12
lubię kaszę ale nie robiłam takiego sosu, chętnie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak