Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kasza gryczana w sosie cebulowo-szpinakowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 200 g
cebula biała 1/2 dużej szt.
kasza gryczana 2 torebki
śmietana 18 proc 4 łyżki
olej do smażenia 3 łyżki
sól do smaku
kolendra 10 ziaren
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kasza gryczana w sosie cebulowo-szpinakowym

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju pod przykryciem na patelni, aż się usmaży.
Sos powstaje poprzez wlanie do naczynia 2 łyżek oleju, na to dajemy cztery łyżki czubate śmietany, odrobinę wody i wrzucamy 7 kostek mrożonego szpinaku (200 g). Następnie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 10 minutach do sosu dodajemy usmażoną cebulę oraz przyprawy i pozostawiamy na małym ogniu jakiś czas by się smaki zmieszały.

Gdy sos jest gotowy polewamy nim kaszę gryczaną na talerzy - co widać na załączonym zdjęciu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 21.09.2014 10:49
ciekawie wygląda
Pomocnik 21.03.2013 09:04
fajny sosik
gosia561 20.03.2013 22:11
ale smakołyki
babajaga1969 20.03.2013 20:49
fajny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak