Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartacze (cepeliny) z Suwalszczyzny

5.0
(33)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki surowe 15 szt
ziemniaki gotowane 5 szt
mięso wieprzowe 50 dag
czosnek 2 ząbki
majeranek do smaku
sól do smaku
podsmażona cebulka

Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze (cepeliny) z Suwalszczyzny

FARSZ:
Mięso mielimy ( możemy je też drobniutko posiekać). Dodajemy do smaku sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Mięso starannie wyrabiamy.
CIASTO:
Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciskamy ( podobno najlepsza do tego celu jest czysta pielucha tetrowa lub...pończocha :) - nowa oczywiście) ale nie wylewamy soku. Odstawiamy go w misce na chwilę, tak aby krochmal osiadł na dnie. Wystarczy 10-15 minut. PO tm czasie wodę z wierzchu zlewamy, zaś krochmal wyjmujemy i dodajemy do odciśniętych ziemniaków.
Gotowane ziemniaki tłuczemy dokładnie lub przepuszczamy przez praskę albo maszynkę do mięsa i dodajemy je do pozostałych składników. Solimy i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Formujemy z ciasta kule wielkości sporej pomarańczy, spłaszczamy, kładziemy do środka nadzienie i formujemy obłe, podłużne pyzy.
W sporym garnku gotujemy wodę (osoloną). Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo kartacze, dbając, by woda nie przestawała wrzeć. Gotujemy około pół godziny. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy posypane skwareczkami i podsmażoną cebulką.
Czasem kartacze robi się w wersji oszczędniejszej, resztkowej - np. kiedy zostanie nam gotowane mięso z innego obiadu można to mięso zmielić doprawić i nim faszerować ciasto. Oczywiście "prawdziwe" kartacze to to nie są :) ale smakują również całkiem nieźle.

A, i zdradzę Wam, że ja najbardziej lubię kartacze na drugi dzień -kroję je wtedy na grube plastry i podsmażam na patelni - PYCHA!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tatiana2 27.08.2013 19:23
dzisiaj będę takie próbować :)
Ewa104 04.06.2013 09:29
Jadłam kartacze tylko raz,ale były przepyszne.Twój opis jest bardzo dokładny,więc muszę się skusić.
Cukiereczek13 31.07.2012 13:51
pysznie wygladaja :)
dwa pokoje z kuchnią 31.07.2012 11:00
chętnie bym takie teraz zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak