Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartacze

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
mięso mielone
cebula
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat

Porada

Ilości ziemniaków i mięsa trudno mi podać, bo nigdy nie ważę, po prostu przynoszę wiaderko ziemniaków z piwnicy , wyjmuję torebkę mięsa mielonego z zamrażarki i do dzieła.

Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i umyć. Kilka ziemniaków ugotować bez soli, resztę zetrzeć na drobnej tarce.Tak przygotowaną masę z surowych ziemniaków włożyć do gazy i wycisnąć z nich płyn. Dodać ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę i razem wymieszać.
Krok 1 - Kartacze foto
2
Mięso doprawić solą i przyprawami.
Krok 2 - Kartacze foto
3
Nabierać dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną i wkładać do niej mięso.
Krok 3 - Kartacze foto
4
Delikatnie owijać mięso masą tak, aby nie wystawało z żadnej strony.
Krok 4 - Kartacze foto
5
Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie wkładać kartacze do wrzątku. Gotować je około 50 minut na wolnym ogniu.
Krok 5 - Kartacze foto
6
Wyjąć i polać zeszkloną cebulką z boczkiem..
Krok 6 - Kartacze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 29.10.2014 11:52
jak u babci
gusia1000 19.08.2014 01:09
Też tak robię.
Pani Domu 03.08.2014 20:38
smacznie wyglądają
Grazyna0211 03.08.2014 17:39
moje ulubione
nogawkuchni 03.08.2014 17:02
Uwielbiam kartacze,pyszne i sycące jedzenie.
gibli 03.08.2014 16:52
bardzo smaczne
Lidzia 03.08.2014 16:27
Pyszne, robię podobnie.
Adamorek 03.08.2014 16:25
doskonała stara kuchnia
Natalija 03.08.2014 15:31
Uwielbiam, mój smak dzieciństwa, babcia robiła nam takie same :)
cukiereczek 03.08.2014 15:00
wyglądają apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak