Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartacze

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kuchnia kresowa, która kiedyś znacznie częściej gościła na naszych stołach, dziś wraca do łask.

Składniki:

ziemniaki 2 kilogramy
cebula 2 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 sztuka

Farsz:

mięso mielone wieprzowe 500 gramów
ząbki czosnku 3 sztuki
jajko 1 sztuka

Omasta:

boczek wędzony 500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze

Połowę ziemniaków starannie wyszorowanych ugotowałem w mundurkach, drugą połowę obrałem i starłem na tarce o drobnych oczkach razem z cebula.
Surową masę ziemniaczaną włożyłem do sitka wyłożonego gazą, aby spłynął sok. Delikatnie dociskamy aby przyspieszyć proces. Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha. Odciśnięty sok odstawiłem na chwilę, zlałem płyn a krochmal dodałem do masy ziemniaczanej.
Ziemniaki w mundurkach po ostudzeniu obrałem, przecisnąłem przez praskę. Mieszamy oba rodzaje ziemniaków, dodałem mąkę ziemniaczaną i jajko. Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem.

Mięso zmieliłem razem z drugą cebulą. Doprawiłem majerankiem, solą, lubczykiem, pieprzem. Dodałem przeciśnięty czosnek.

Na zwilżonych dłoniach rozpłaszczałem kawałki ciasta, włożyłem farsz, zlepiałem w podłużne pyzy.

Do osolonego wrzątku wkładałem delikatnie kartacze, gotowałem ok. 30-40 minut, 15 minut do wypłynięcia. W tym czasie przygotowałem skwarki z boczku.

Odcedzone kartacze polałem okrasą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak