Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp zapiekany w śmietanie z cebulą

5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Lubimy karpia i zawsze szukamy nowych przepisów na niego. Tym razem proponujemy w śmietanie z cebulką. Dla nas smaczne połączenie.

Składniki:

Składniki:

karp cały 2 kilogramy
masło klarowane 2 łyżki
cebula 1 sztuka
śmietanka 30% 250 mililitrów
mąka do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Karp zapiekany w śmietanie z cebulą

Karpia pokroiłem w dzwonki. Następnie posoliłem i obłożyłem pokrojoną cebulą. Odstawiłem do lodówki na 3 godziny.

Wyjąłem i obtoczyłem w mące. Przełożyłem na patelnię i usmażyłem z obu stron na mocno rozgrzanym klarowanym maśle. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego, dodałem pokrojoną w piórka cebulę i zalałem słodką śmietaną. 

Przykryłem, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180–200°C przez 30 minut.

 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak