Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z grochem

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
groch 1 czubata szkl.
cebula 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 5-6 szt.
kminek szczypta
sól do smaku
cukier do smaku
olej
masło 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 szt.
grzyby suszone kilka szt.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem

Groch należy namoczyć w wodzie na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
W osobnej wodzie moczymy grzyby suszone.
Do garnka przekładamy kapustę, grzyby wraz z woda spod moczenia, podlewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i kminek. Gotujemy na wolnym ogniu.
Gotujemy do miękkości kapusty, ok. 2 godzin, co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
Groch płuczemy i gotujemy w osobnym garnku do miękkości.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce oleju.
Ugotowany groch przekładamy do kapusty z grzybami, dodajemy cebulę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru i dodajemy łyżkę masła. Mieszamy.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 07.03.2017 11:34
Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak