Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z boczkiem zasmażana

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kapusta najlepsza jest na wędzonym boczku ale takiego nie miałam i zrobiłam na surowym ale też była smaczna.

Składniki:

Kapusta

kapusta kiszona 3 kilogramów
boczek 50 dag
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 2 sztuki
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz 8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
mąka 2 łyżki
tłuszcz 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z boczkiem zasmażana

Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Trochę solimy. Boczek myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, mieszamy wcierając czosnek w mięso.

Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso. Smażymy do zrumienienia aż wytopi się trochę tłuszczu( bo boczek był dość tłusty).

Usmażone mięso przekładamy do kapusty a tłuszcz zachowujemy.na odrobinie tłuszczu lekko rumienimy cebulę i dodajemy do kapusty.

Gdy kapusta zmięknie to z mąki i z części tłuszczu robimy jasną zasmażkę dodajemy ją do kapusty.

Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak