Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta wigilijna
Na drugi dzień: Kapustę i fasolę gotować w osobnych garnkach do miękkości (u mnie było to ok 2 godziny, w trakcie gotowania może zajść potrzeba dolewania wody do fasoli). Gdy kapusta się zagotuje odcedzamy wodę i zalewamy nową, wtedy wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Grzyby gotować ok 30 minut, ostudzić. Pokroić w cieniutkie paseczki lub kostkę i wraz z wodą, w której się gotowały wlewamy do miękkiej kapusty. Dodajemy też ugotowaną fasolę. Wtedy dodajemy kostki grzybowe i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut.
Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.
Jeśli nie mamy możliwości ugotowania jej dzień wcześniej można to zrobić rano i zostawić aby smaki miały możliwość się "przegryźć".