Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KAPUSTA PODSMAŻANA Z PIECZARKAMI I BIAŁYM WINEM

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
boczek wędzony 200 gram
pieczarki 500 gram
sól 1 łyżka
wino czerwone 100 ml
cebula 4 sztuki
czosnek 1 główka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
przecier pomidorowy 1 puszka
olej do smażenia 1/4 szklanki
sos sojowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: KAPUSTA PODSMAŻANA Z PIECZARKAMI I BIAŁYM WINEM

Kroki postępowania

1
Kapustę drobno kroję, zasypuję solą i odstawiam na 20 minut, po czym odciskam ją z soku i przepłukuję. Boczek cienko kroję. Czosnek obieram i kroję w plasterki.
Krok 1 - KAPUSTA PODSMAŻANA Z PIECZARKAMI I BIAŁYM WINEM foto
2
Cebulę obieram i kroję w kostkę.
Krok 2 - KAPUSTA PODSMAŻANA Z PIECZARKAMI I BIAŁYM WINEM foto
3
Pieczarki myję i kroję.
Krok 3 - KAPUSTA PODSMAŻANA Z PIECZARKAMI I BIAŁYM WINEM foto
4
Do podsmażonej na patelni cebuli dodaję pieczarki, boczek oraz czosnek.
Krok 4 - KAPUSTA PODSMAŻANA Z PIECZARKAMI I BIAŁYM WINEM foto
5
Całość podsmażam, a następnie przekładam na talerz.
Krok 5 - KAPUSTA PODSMAŻANA Z PIECZARKAMI I BIAŁYM WINEM foto
6
Kapustę zalewam wrzątkiem i gotuję, na średnim ogniu. Kiedy większość wody odparuje, dodaję podsmażone na oleju pieczarki z pokrojoną cebulą, boczkiem wędzonym i czosnkiem. Wlewam wino i całość duszę ciągle mieszając. Następnie dodaję pomidory, doprawiam pieprzem i sosem sojowym.
Krok 6 - KAPUSTA PODSMAŻANA Z PIECZARKAMI I BIAŁYM WINEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 13.10.2015 08:25
Brzmi ciekawie na pewno znaczną potrwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak