Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z kurkami i pomidorami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Zupa pachnąca lasem, pomidorami i kapustą. Uwielbiam takie zupy są sycące, zdrowe.W sezonie kurkowym polecam zrobić taką zupę.

Składniki:

Składniki:

Kapusta słodka 0.5 sztuki
pomidory 3 sztuki
kurki 20 dag
ziemniak 3 sztuki
selera naciowego 3 gałązki
marchewka 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło klarowane 1 łyżeczka
natka pietruszki 6 gałązek
parówki 4 sztuki
kacze udka 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z kurkami i pomidorami

Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję na cząstki i przesmażam na patelni aż się zredukują. Miksuję blenderem. Kapustę szatkuję, marchew obieram i kroję w słupki, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Seler naciowy kroję na kawałki. Do garnka wlewam trzy litry wody dodaję korpus z kaczki, liście laurowe, ziele angielskie natkę pietruszki i liście selera, które związuje razem nitką. Gotuje wywar około 45 minut. Wyjmuję natkę, dodaję kapustę, marchew, ziemniaki, seler naciowy i gotuję około 15 minut. Na końcu dodaję przesmażone pomidory. Kurki smażę na maśle klarowanym, i parówki też przesmażam. Dodaję do zupy, doprawiam solą, pieprzem, natką pietruszki, podaję z bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak