Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja
Posypać kminkiem i chwilę go prażyć.
Umytą kapustę pokroić w grubsze paski , a te na mniejsze kawałki.
Dorzucić kapustę do cebuli i smażyć aż zmięknie .
Obrać pozostałe warzywa - umyć.
Kawałek marchewki powycinać w ozdobne kwiatki.
Wrzucić warzywa, kurczaka , lubczyk, natkę, liście laurowe i pieprz ziarnisty do garnka z kapustą i cebulą.
Zalać wodą . Wlać 2 łyżki przyprawy do zup ( woda odparuje do objętości 2 kubków zupy na końcu gotowania).
Przykryć i gotować godzinę ( niektórzy dziwią sie czemu gotuję tak długo warzywa i ziemniaki w zupie zamiast dodać je 20 minut przed końcem gotowania - to proste ;warzywa mają wygotować się oddając cały smak wywarowi, a ziemniaki częściowo rozgotować zagęszczając tym samym zupę ).
Wyłowić warzywa ( marchewki, seler, pietruszkę )*, zieleninę i kurczaka **.
Dodać koncentrat. Zagotować. Doprawić do smaku.
Wyłączyć i zostawić na 45 minut by odstał ***.
Przed podaniem podgrzać .
Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki.
* Warzywa z zupy użyć na sałatkę
** Mięso z kurczaka obrane ze skóry podaję po zupie z pieczywem i musztardą z całymi ziarnami gorczycy ( lub chrzanem - jak kto woli ) lub robię z nich inne II Danie.
*** Z praktyki wiem , że zupy takie jak kapuśniak lubią ,,odstać" przed podaniem, a najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Stąd ta przerwa przed podaniem.