Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapitany

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna
woda
Farsz:
ziemniaków 1 kg
smalcu ze skwarkami 3-4 łyzki
sól
cebula 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapitany

Z mąki i wody zagniatamy ciasto jak na pierogi (można dodać jajo ).
Ziemniaki zacieramy na tarce jak na placki ziemniaczane,na patelni roztapiamy smalec i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulkę następnie dodajemy starte ziemniaki doprawiamy pieprzem,solą i smażymy do momentu aż woda odparuje.Studzimy .
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt ,na brzegu układamy nadzienie następnie zawijamy do środka(w rulonik)zlepiamy ,odcinamy resztę ciasta .Rulonik kroimy na ok 10 cm kawałki ,zlepiamy końce .Postępujemy jak wyżej aż sączy się nam farsz.
Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.
Podaje je ze śmietaną .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 06.02.2014 13:54
takich jeszcze nie jadłam
Laila2786 28.01.2014 14:46
ciekawy przepis
monika141 19.01.2014 15:25
ja ciasto robię zawsze na oko więc nie wiem ile tam dokładnie jest ,chyba tak z pół kilo mąki jak zrobisz to powinno wystarczyć
halina17 19.01.2014 15:20
Ciekawy przepis , nazwa . Szkoda , że w składnikach nie podana jest ilość mąki, bo nie wiadomo ile ciasta zrobić na taką ilość farszu.Możesz jeszcze edytować przepis i napisać ilość mąki.
Marta11 19.01.2014 14:53
jeszcze takich nie jadlam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak