Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajmakowo-czekoladowy przekładaniec

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przekładaniec z chrupiącymi herbatnikami, kremem budyniowym o smaku czekoladowym, kajmakiem, bitą śmietaną i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki.

Składniki:

Na ciasto:

herbatniki czekoladowe 200 gramów
herbatniki 200 gramów
dżem porzeczkowy 280 gramów
masa kajmakowa 280 gramów
czekolada mleczna 50 gramów
kolorowa posypka 1 garści

Krem budyniowo-czekoladowy:

mleko 600 mililitrów
masło 82% 200 gramów
budyń czekoladowy 2 sztuka
cukier 6 łyżka
czekolada mleczna 50 gramów

Na krem śmietanowy:

śmietanka 36% 500 mililitrów
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kajmakowo-czekoladowy przekładaniec

1. Krem budyniowo-czekoladowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Po tym czasie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.

2. Krem śmietanowy:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.

3. Składanie ciasta:
Blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć warstwą ciemnych herbatników, wyłożyć dżem porzeczkowy, drugą ciemną warstwę herbatników, krem budyniowo-czekoladowy, wyłożyć trzecią-jasną warstwę herbatników, posmarować masą kajmakową, wyłożyć czwartą-warstwę jasnych herbatników, a na końcu wyłożyć krem śmietanowy i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Udekorować według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.11.2018 15:39
Ciasto musi być pyszne : )
Linka2107 27.11.2018 17:21
jest pyszne, polecam
Basiliana 23.11.2018 22:49
Efektowne ciasto, które nie wymaga tak wiele pracy jak można by się było spodziewać po jego wyglądzie:)
Linka2107 27.11.2018 17:22
oj tak proste do wykonania i szybkie
Bożena Matuszczyk 23.11.2018 10:33
Twoje ciacho wygląda wspaniale i na pewno jest pyszneee.;)
Linka2107 27.11.2018 17:22
Oj tak polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak