Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pełna owoców

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kaczka 2 kg,
jabłka 3 szt,
śliwki suszone 4 - 5 szt,
konfitura żurawinowa 1 słoik

marynata;

miód płynny 2 łyżki,
olej rzepakowy 3 łyżki,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki,
ząbki czosnku 5 - 6 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pełna owoców

Kaczkę oczyść umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Z miodu, majeranku,tymianku,czosnku przeciśniętego przez praskę ,soli ,oraz oleju zrobić marynatę.
Oczyszczoną i osuszoną kaczkę natrzyj dokładnie marynatą w środku jak i na zewnątrz,ułóż w żaroodpornym naczyniu i odstaw na całą noc do lodówki.
Jabłka obierz usuń gniazda nasienne pokrój na małe kawałki,dodaj żurawinę oraz śliwki suszone wymieszaj owoce i włóż do kaczki,zepnij wykałaczką,
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec około 90 minut polewając od czasu do c czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Po tym czasie, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30- 40 minut.
Upieczoną kaczkę podziel na porcje.
Upieczoną kaczkę podawaj z kluskami oraz kapustą zasmażaną z grzybami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.04.2017 00:30
Dobre mięso.
Bernadeta1 10.04.2017 18:04
smaczne mięsko
w mojej kuchni 10.04.2017 10:56
same pyszności do zjedzenia
gosia56 10.04.2017 09:13
pyszne jedzonko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak