Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowe bułki na sodzie

5.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na te bułki znalazłam w internecie. Okazały się bardzo pyszne. Takie wilgotne. Idealne na śniadanie czy kolację. Polecam spróbować. Smacznego.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 40 dag
jogurt naturalny 40 dag
sól 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
olej 2 łyżki

Dodatkowo:

mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Z przepisu wyszło mi 8 bułek. Sody użyłam pół małej łyżeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe bułki na sodzie

1. Mąkę przesiewamy solą i sodą do miski, wlewamy olej i dajemy jogurt, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować.

2. Z ciasto formujemy okrągłe bułeczki. Uformowałam ich osiem. Następnie bułeczki układamy je na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.

4. Gotowe podajemy i smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.08.2018 15:18
Swojskie bułki są najlepsze.
Babeczka35 31.08.2018 08:10
Dokładnie tak :) Bardzo polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak