Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny garnek z dynią

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 3 lyzki
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
marchew 2 szt
bakłażan 1 kawałek
papryka czerwona 1 szt
dynia 1 kg Hokkaido
ciecierzyca 200g ugotowana
kiełbasa 100g chorizo
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cukier 1 szczypta
czubrica czerwona 1 czubata lyzeczla
oregano 0,5 lyzeczki
sól i pieprz 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny garnek z dynią

Kroki postępowania

1
Obrać, oczyścić i umyć warzywa.
Krok 1 - Jesienny garnek z dynią foto
2
Cebule pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać startą na tarce marchewkę i smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2 - Jesienny garnek z dynią foto
3

Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić w kostkę, wrzucić z papryką do garnka. Smażyć razem, co chwilę mieszając.
Krok 3 - Jesienny garnek z dynią foto
4

Dynię obrać, usunąć włókna z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Wlać 100 ml wody, dusić pod przykryciem. Do miękkości dyni.
Krok 4 - Jesienny garnek z dynią foto
5

Chorizo pokroić w pół plastry, wrzucić z cukinią do garnka. Wymieszać.
Krok 5 - Jesienny garnek z dynią foto
6

Dodać pomidory w puszce, doprawić cukrem, oregano, czubricą, solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze 10 minut.

Krok 6 - Jesienny garnek z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 15.09.2014 22:40
Pyszne smaki na jesień.
ice cubes 15.09.2014 17:52
lubię dynię :)
Adamorek 15.09.2014 14:34
dyna zawsze dobra
Sroczka 15.09.2014 13:21
Pyszne danie, zjadłabym.
mysza75 15.09.2014 12:43
pyszny garnek, też taki robie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak