Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w wiosennym sosie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam smakowite jajka w wiosennym sosie. Takie śniadanie to pożywny i smaczny posiłek. Zawiera dużo wiosennych nowalijek. Polecam do wypróbowania.

Składniki:

potrzebne składniki:

jajko 6 szt.
rzodkiewka 0.5 pęczka
szczypiorek 0.5 pęczka
ogórki świeże 2 szt.
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cukier 1 szczypta

składniki na sos:

żółtko surowe 2 szt.
musztarda 2 łyżeczki
śmietana 18% 4 łyżki
gęsty jogurt naturalny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w wiosennym sosie

Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, obieramy a następnie kroimy wzdłuż na połówki.
Połówki jajek układamy na liściach sałaty zielonej.
Szczypiorek siekamy jak najdrobniej, rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórek zielony obieramy i kroimy w kostkę.

Przygotowujemy sos ;
Surowe żółtka rozcieramy z musztardą i łyżką śmietany, nastąpcie dodajemy pozostałą śmietanę, jogurt naturalny oraz pokrojony ogórek, szczypiorek, rzodkiewkę oraz odrobinę cukru do smaku.
Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowanym sosem polewamy jajka na sałacie zielonej.

Podajemy ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:02
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak