Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w galarecie

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 1,5 kg
marchew 3 szt
groszek 1 puszka
jajko 5 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 50 g
natka pietruszki 1/2 pęczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w galarecie

Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody gotować do miękkości, ok. 40min. Wyjąć mięso oraz marchew, lekko przestudzić i drobno pokroić. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Jajka ugotować na twardo, oskubać i pokroić w kostkę. W wydmuszkach ułożyć trochę mięsa, na to pokrojoną w kosteczkę marchewkę, odsączony groszek oraz jajka. Zalać gorącym wywarem. Wstawić do wytłoczek od jajek i wstawić do lodówki, by całkiem stężało, na całą noc. Następnie delikatnie oskubać skorupki z galarety.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata B 19.04.2014 18:06
piękne i pyszne :)
Ola1young 11.03.2014 15:36
świetny pomysł na jajka,gratuluję :)
Alex_M 08.03.2014 14:36
pięknie wyglądają! :)
czekoladka_m 08.03.2014 13:23
Pani Misiowa niestety nie robiłam zdjęć w trakcie, nie było czasu:)) Zrobiłam zwykła wydmuszkę, następnie odrobinę powiększyłam otwór i powolutku wlewałam wszystko i ustawiałam w wytłoczce do jajek i do lodówki:)
gosia56 08.03.2014 08:52
robiłam w zeszłym roku takie jajka super
Iwusia 07.03.2014 22:43
idealne na Wielkanoc :)
DorotaZ 07.03.2014 20:48
Super pomysł:)
monika141 07.03.2014 17:15
bardzo ładnie wyglądają
wwwiolka 07.03.2014 16:27
Bardzo apetycznie wyglądają
Anna20 07.03.2014 16:21
ślicznie wyglądają :) tylko czekać na święta :)
lara 07.03.2014 15:00
super wyglądają
PaniMISIOWA 07.03.2014 14:59
Cudowne! Czy możemy poprosić jakieś zdjęcie z etapu pośredniego? Nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak to wszystko upchnąć w wydmuszkę...
Janina 07.03.2014 14:32
Smaczne i pięknie podane;)
Jadwiga/Jaga85 07.03.2014 13:54
Nie mogę się napatrzeć na to zdjęcie!!!
Marta1986 07.03.2014 13:33
apetycznie wyglada
Wiktoria29 07.03.2014 13:31
ale świetny pomysł, tylko jak zrobić taką wydmuszkę żeby jej nie rozwalić czy masz może gotowe z jakiegoś tworzywa?
halina17 07.03.2014 13:24
Oooo już świątecznie,ładnie podane.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak