Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczko
Ziemiaki 20 dag
śmietana 1 łyżeczka
mięta zmielona 1/3 łyżeczki
sól do smaku
SURÓWKA
marchewka 3 szuki
chrzan - 1 łyżeczka
śmietana-1 łyżeczka
musztarda- 1 łyzeczka
Jajko:
szynka- 2 plasterki
jajko-2 sztuki
bazylia-do ozdoby
parówka-2 sztuki
sól ziołowa prymat-do smaku
pieprz prymat-do smaku
papryka czerwona prymat -do smaku
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie (wcześniej opłukane).
Następnie ubijamy je, dodajemy podduszoną na tłusczu 1 małą cebulkę, śmietanę oraz miętę, mieszamy.
Wykładamy porcję na talerz.
Marchewkę obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce jarzynowej na największych oczkach.
Dodajemy musztardę chrzan, śmietanę, mieszamy . Surówka jest ostrzejsza.
Na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju wykładamy dwa plasterki szynki, następnie z parówke robimy serduszko. Rozcinamy parówkę na pół ,zostawiając ok 1,5 cm od końca. Kształtujemy serce. Łączymy wykałaczką. WBijamy jajka, dodajemy przyprawy. Doprawiamy do smaku. Smażymy. Ja smażyłem zostawiajac nie dokońca ścięte żółtko gdyż moja kobieta nie lubi innego.
Wszystko wykładamy na talerzyk. Zdobimy bazylią