Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z galaretką z praski/szynkowara

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Szynkowar o pojemności 1,5 kg

mięso gulaszowe z indyka 1,2 kg

Dodatkowo

czosnek 2 ząbki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 120 ml
sól 2 łyżeczki
cukier puder 1,5 łyżeczki
majeranek 3 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Porada

Przepis jest bardzo łatwy, a wędlinka z indyka reeewelacyjna w smaku. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję. Dodatkowo doskonale się kroi, nie rozpada i posiada mnóstwo smakowitej galaretki.

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z galaretką z praski/szynkowara

Kroki postępowania

1
Mięso z indyka należy delikatnie rozbić tłuczkiem i pokroić w kostkę.
Dodać posiekany czosnek, przyprawy, żelatynę oraz wodę.
Całość dokładnie wyrobić, a następnie ściśle umieścić w prasce.
(Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem. Ja czasami wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - rozciętym na dwie części.)
Krok 1 - Indyk z galaretką z praski/szynkowara  foto
2
Praskę/szynkowar zamknąć, zabezpieczyć klamrą dociskową i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Krok 2 - Indyk z galaretką z praski/szynkowara  foto
3
Po tym czasie dno dużego garnka włożyć metalową kratkę (lub ręcznik - albo ścierkę), wlać wodę i wstawić praskę.
(Woda nie powinna osiągać więcej niż 1 cm od brzegu praski.)
Gotować 2-2,5 godziny - pod przykryciem.
(Temperatura wody nie może przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować ją odpowiednim termometrem. Końcowa temperatura wewnątrz praski nie powinna mieć więcej niż 72 stopnie.)
Krok 3 - Indyk z galaretką z praski/szynkowara  foto
4
Po ugotowaniu praskę wyjąć (nie otwierać!), pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (około 10 h lub całą noc).
Wystudzony farsz wyjąć z urządzenia (praskę odwrócić dnem do góry).
(Dla ułatwienia dno można polać wrzącą wodą).
Krok 4 - Indyk z galaretką z praski/szynkowara  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 06.03.2017 00:08
Dziękuję :*
Ola1984 05.03.2017 20:14
Bardzo apetycznie wygląda ;)
Bernadeta1 05.03.2017 19:57
ślinka leci na widok tak pysznej domowej wędliny, super przepis
mirosława4 05.03.2017 18:58
smaczna wędlinka
RenataZ-et 05.03.2017 17:18
bardzo lubię takie domowe wyroby :)
dodi 05.03.2017 13:53
apetyczne jedzonko
Krzysztof15 05.03.2017 11:10
bardzo smaczne
Wacław 05.03.2017 09:57
dla mnie pycha,mniam mniam :-)
Mniam 05.03.2017 08:51
Bardzo dobre mięsko na pieczywo :)
Edith85 05.03.2017 01:19
Super:wędlinka
Diana Rusiłowicz 05.03.2017 00:30
Dziękuję :*
gusia1000 05.03.2017 00:17
Super przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak