Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w " lisiej skórze"

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka 1,2 kg
kiełbasa biała 2 szt
jajko 1 szt
chleb tostowy 1 kromka
ser mozarella 10 dag
pietruszka 1 pęczek
winiak 50 ml
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Majeranek suszony Prymat
miód płynny 1 łyżka
grzyby leśne 50 dag
pomidorki koktajlowe 15 szt
śmietana 30% 150 ml
olej do smażenia

Porada

Jest powiedzenie " Gdzie nie staje wilczej skóry, tam lisiej nadstawić ". Sprawdziło się to powiedzenie w mojej roladzie z udźca indyka. Udziec, który kupiłem miał dużo mięsa, a skóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę z kurczaka i starczyło.

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w " lisiej skórze"

Kroki postępowania

1
Udziec z indyka.
Krok 1 - Indyk w " lisiej skórze" foto
2
Wytrybować kość.
Krok 2 - Indyk w " lisiej skórze" foto
3
Rozłożyć skórą do dołu, na foli w której będziemy udziec piec. Używam do tego rozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę z kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości.
Krok 3 - Indyk w " lisiej skórze" foto
4
Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem.
Krok 4 - Indyk w " lisiej skórze" foto
5
Oprószyć ziołami prowansalskimi.
Krok 5 - Indyk w " lisiej skórze" foto
6
Skropić winiakiem.
Krok 6 - Indyk w " lisiej skórze" foto
7
Białą kiełbasę wyjąć z osłonki,
Krok 7 - Indyk w " lisiej skórze" foto
8
dodać żółtko,
Krok 8 - Indyk w " lisiej skórze" foto
9
pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy ( bez skórki)
Krok 9 - Indyk w " lisiej skórze" foto
10
dodać majeranek.
Krok 10 - Indyk w " lisiej skórze" foto
11
Całość dobrze wymieszać.
Krok 11 - Indyk w " lisiej skórze" foto
12
Udziec posypać startą mozzarellą
Krok 12 - Indyk w " lisiej skórze" foto
13
i rozłożyć farsz,
Krok 13 - Indyk w " lisiej skórze" foto
14
należy dobrze rozsmarować na całej powierzchni.
Krok 14 - Indyk w " lisiej skórze" foto
15
Pietruszkę posiekać
Krok 15 - Indyk w " lisiej skórze" foto
16
i posypać farsz.
Krok 16 - Indyk w " lisiej skórze" foto
17
Roladę zwinąć, pomagając sobie folią.
Krok 17 - Indyk w " lisiej skórze" foto
18
na końcu związać
Krok 18 - Indyk w " lisiej skórze" foto
19
Osznurować.
Krok 19 - Indyk w " lisiej skórze" foto
20
Formę do pieczenia wysmarować olejem. Piec w piekarniku około 1 godziny.
Krok 20 - Indyk w " lisiej skórze" foto
21
Następnie zdjąć folię
Krok 21 - Indyk w " lisiej skórze" foto
22
posmarować roladę miodem
Krok 22 - Indyk w " lisiej skórze" foto
23
miodem i dopiec na złoty kolor pod grillem,około 10 minut.
Krok 23 - Indyk w " lisiej skórze" foto
24
Wyjąć z pieca i zawinąć w folię aluminiową
Krok 24 - Indyk w " lisiej skórze" foto
25
obciążyć i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 25 - Indyk w " lisiej skórze" foto
26
Podawać na zimno.
Krok 26 - Indyk w " lisiej skórze" foto
28
Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos.
Krok 27 - Indyk w " lisiej skórze" foto
29
Pomidory koktajlowe
Krok 28 - Indyk w " lisiej skórze" foto
30
przekroić na połowę
Krok 29 - Indyk w " lisiej skórze" foto
31
posypać ziołami prowansalskimi,
Krok 30 - Indyk w " lisiej skórze" foto
32
przesmażyć na patelni.
Krok 31 - Indyk w " lisiej skórze" foto
33
Leśne grzyby obgotować, odcedzić
Krok 32 - Indyk w " lisiej skórze" foto
34
przesmażyć na patelni,
Krok 33 - Indyk w " lisiej skórze" foto
35
podlać wytworzonym podczas pieczenia sosem, dolać śmietanę,
Krok 34 - Indyk w " lisiej skórze" foto
36
dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować.
Krok 35 - Indyk w " lisiej skórze" foto
37
Do pokrojonej na plastry rolady dodać sos i podawać.Bardzo dobrze smakuje z ryżem.
Krok 36 - Indyk w " lisiej skórze" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 12.05.2014 08:26
pyszności !!!
Kejti 11.05.2014 22:51
Twój obiad wygląda po prostu zjawiskowo :-)
wwwiolka 11.05.2014 20:25
Bardzo lubię takie smaki.
agnieszka131919 11.05.2014 19:58
tak pięknie i apetycznie wygląda, że muszę wypróbować
2milutka 11.05.2014 19:56
wow niebo w gębie!
bazylka 11.05.2014 19:45
Bardzo zachęcający przepis.
Anna133 11.05.2014 19:36
coś wspaniałego , dawno nie robiłam ,oj dawno , muszę znów się skusić :)
Gabi44 11.05.2014 19:07
Wygląda pysznie.Kolacyjka wyśmienita.
Beata999 11.05.2014 18:59
Też pozdrawiam. Było trochę pracy,ale mieliśmy obiad i będzie jeszcze na kolację i śniadanko zamiast wędliny ze sklepu.:)
ZEWA 11.05.2014 18:54
Ale apetyczne :) Pozdrawiam :)
wyattearp 11.05.2014 18:51
ale pomysłowe
Grazyna0211 11.05.2014 18:50
pyszne i apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak