Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyjskie curry z jagnięciny

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
ząbki czosnku 4 szt
Goździki całe Prymat 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
imbir 1 łyżeczka
chilli 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
wywar jagnięcy 400 ml
jogurt naturalny 220 ml
mielona kolendra 2,5 łyżeczki
uprażone nasiona kminu rzymski 1,5 łyżeczki
chilli 2 łyżeczki
jagnięcina 60 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Indyjskie curry z jagnięciny

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać goździki, liście laurowe, imbir oraz chilli i wymieszać. Mięso umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę i dodać do zeszklonej cebuli z przyprawami. Całość podsmażać 10 min. W tym czasie przygotować pastę jogurtową. Jogurt naturalny dobrze roztrzepać (aby po dodaniu przypraw nie zważył się) i dodać do niego wszystkie przyprawy. Pastę jogurtową dobrze wymieszać i dodać do mięsa. Całość smażyć, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz wywar jagnięcy i całość dusić na małym ogniu 45 min.
Gotowe curry z jagnięciny podawać z białym ryżem, posypane natką kolendry, którą można również zastąpić natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.05.2014 17:07
Dobry obiad.
JOANNA16 27.01.2014 19:13
ciekawy przepis)))
ppaulina 27.01.2014 14:57
wygląda apetycznie :)
IwonaDD 27.01.2014 14:27
musiało smakować obłędnie!
jasiek 27.01.2014 11:59
wspaniale egzotyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak