Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indonezyjskie "Nasi Goreng"

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ryż basmati 125 g
sól
papryczka chili 1
cebula biała 2
ząbki czosnku 2
marchewka 1
pieczarki 15 dag
jaja 2
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
sos chili 3 łyżeczki

Do dekoracji

pomidor
ogórek
kiełki sojowe
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Indonezyjskie "Nasi Goreng"

Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Papryczkę przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestki i kroimy na drobno. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w dłuższe, cienkie paseczki. Pieczarki myjemy, jeśli są małe to można dać w całości, większe kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, solimy. Wylewamy na patelnię i smażymy omlet. Wyciągamy, rolujemy i kroimy w paseczki. Na patelnię wlewamy resztę oleju, wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy ok 6 min. Dodajemy ryż, mieszamy, dusimy 2 min razem.. Dodajemy cukier, sos sojowy, sos chili i mieszamy. Przekładamy do głębszych miseczek i na wierzchu układamy paski omleta, dekorujemy pomidorem i ogórkiem. Podajemy z kiełkami sojowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 29.03.2014 19:58
pysznie i ładnie:)
idealme 29.03.2014 19:39
wygląda rewelacyjnie!
adelajda 29.03.2014 19:30
zapowiada się smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak