Przepis i sposób przygotowania na: Hot- dogowe bułki
Do 2 łyżek mąki dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 100 ml mleka, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Dodajemy letnią wodę i podgrzewamy do temperatury około 40 stopni. Mieszamy z pozostałym mlekiem.
Do miski miksera wsypujemy połowę przesianej przez sito mąki. Dodajemy sól, mieszamy.
Wlewamy zaczyn drożdżowy oraz mleko z masłem i wodą. Dokładnie wyrabiamy.
Ciągle mieszając, dodajemy porcjami (po 3-4 łyżki) pozostałą mąkę.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy, przekładamy je na blat oprószony delikatnie mąką i ugniatamy dokładnie do chwili, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (minimum 6 do 10 minut).
Ciasto dzielimy na 6-7 równych części i formujemy podłużne bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, robiąc mniej więcej 3 cm przerwy między jedną, a drugą bułką.
Bułeczki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Gdy bułeczki urosną, smarujemy je odrobiną mleka i posypujemy białym sezamem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do chwili aż ładnie się zarumienią (około 12 minut).