Przepis i sposób przygotowania na: Gyrosowe klopsiki w sosie pieczarkowym
Kroki postępowania
500 g mięsa gulaszowego wieprzowego
1 duża cebula
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki przyprawy gyros
sól do smaku
pieprz do smaku
1/3 szk wody
Mięso umyć a cebulę obrać i także umyć. Zmielić razem w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do zmielonego mięsa, wbić jajka, dodać resztę składników wraz z przyprawami i wymieszać masę mięsną. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Z masy mięsnej formować małe klopsiki, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z każdej. Jeżeli się nie dosmażą w środku to nie szkodzi, bo będą jeszcze gotowane. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka.
1 średnia cebula
250 g pieczarek
200 ml śmietany 18% słodkiej
sól do smaku
pieprz do smaku
ostra papryka do smaku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
woda ( tyle aby zakryła klopsiki )
kucharek w płynie do smaku
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
olej do smażenia
2 łyżki masła
Podsmażone przełożyć do garnka z klopsikami, zalać gorącą wodą ( ma być jej tyle aby zakryła klopsiki ), dodać liść i ziele a także pozostałe przyprawy i gotować 5 minut. Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić sos po czym zagotować.