Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z łopatki z cieciorką i groszkiem konserwowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
cieciorka konserwowa 240 g
groszek konserwowy 240 g
cebula duża
gorąca woda 1/2 l
mąka ziemniaczana 3 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna 3/4 łyżki
sól
tymianek 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki z cieciorką i groszkiem konserwowym

ponadto:
olej do smażenia
¾ szklanki przegotowanej wody
do zaciągnięcia: 1/3 szklanki ziemnej wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka. Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W misce mieszamy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, Kucharek i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do garnka z cebulą, wlewamy ½ litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut (od czasu do czasu mieszając). Następnie dodajemy osączony na sicie groszek i cieciorkę, wlewamy ¾ szklanki wody i dusimy jeszcze około 15 minut. Zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną, dodajemy tymianek i czosnek, przyprawiamy pieprzem i solą jeśli potrzeba i dusimy jeszcze 10-15 minut.
Podajemy np. z kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 05.03.2014 16:00
wygląda rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak