Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z ziemniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 500 g
smalec 2 łyżki
cebula 2 szt
ząbki czosnku 4 szt
mąka 3 łyżki
bulion wołowy 1 l
ziemniaki 6 szt (średniej wielkości)
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z ziemniakami

Mięso umyłem, osuszyłem i pokroiłem w dużą kostkę.

Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłem mięso i podsmażyłem ze wszystkich stron na rumiano.

Do mięsa wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek, lekko przysmażając ( około 1 min ), dodałem mąkę, chwilę jeszcze smażyłem. Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min.

Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem.

Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości papryki ( bez przykrycia, do momentu uzyskania pożądanej gęstości ). Do smaku doprawiłem solą i pieprzem ( wg uznania ).

Na każdy talerz wyłożyłem ziemniaki, polałem gorącym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 13.02.2016 22:44
super gulasz
Łukasz15 13.02.2016 16:07
Bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak