Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 1 kg
cebula 1 szt
pieczarki 20 dag
ogórki kiszone 2 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
angielskie ziele 3-4 szt
papryka mielona 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
smalec 3-4 łyżki
papryka 2 szt
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu i zrumienić mięso. Przełożyć do rondla, podlać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Przykryć i dusić na wolnym ogniu. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, dodać paprykę i posiekane pieczarki, podsmażyć. Po upływie 35-40 minut cebulę z papryką i pieczarkami połączyć z mięsem, dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z mąką, koncentratem pomidorowym, mieloną papryką i kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlać do mięsa, dodać pokrojone w kostkę ogórki, zagotować, przyprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 12.04.2014 23:01
prezentuje się wspaniale
Beata73 02.04.2014 07:38
te ogórki podkreślają smak!
Grażyna13 31.03.2014 18:43
Bardzo smaczne danie :)
pawlito 29.03.2014 08:39
zjadł bym sobie
pestka 28.03.2014 15:49
wygląda bardzo smacznie
kate.500 10.01.2014 19:38
pyszne danie
juuusta 17.10.2013 13:04
pyszny gulasz wykorzystam przepis
IlonaAlbertos 07.03.2013 11:45
Wygląda wspaniale.
olkaaa 23.02.2013 14:51
już dawno nie robiłam
malaczarna23 23.02.2013 12:02
też robię dziś gulasz:) uwielbiam
kasienka23 23.02.2013 11:22
lubię taki gulasz
artur7 23.02.2013 11:13
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak