Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby marynowane w occie jabłkowym

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet jabłkowy 1/2 litra
woda 1 litr
cukier 3/4 szkl.
miód 3-4 łyżki
czosnek duża główka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
Goździki całe Prymat
ocet 10 % 2 łyżki
grzyby 2 różne rodzaje

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby marynowane w occie jabłkowym

Grzybki oczyścić, umyć, osączyć, rozdrobnić i obgotować w wodzie z octem spirytusowym.
Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
W dużym garnku zagotować wodę z solą morską, cukrem, ząbkami czosnku i goździkami.
Włożyć obgotowane grzybki, dolać ocet jabłkowy oraz miód.
Wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez 15 minut.
Gorące grzyby przełożyć do słoików, dopełnić zalewą, zakręcić suchymi pokrywkami i postawić dnem do góry.
Tak pozostawić do zupełnego ostygnięcia - dla pewności można gorące słoiki nakryć grubym ręcznikiem.
Słoiczków nie pasteryzować!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.10.2013 16:56
Świetny pomysł chyba spróbuję bo brakło mi spirytusowego :)
gacopierz23 10.01.2013 21:11
ciekawy smak
eagle 24.10.2012 10:05
Do wypróbowania :)
Habibi 24.10.2012 08:25
Przyznam, że niebanalne w smaku - trochę zmienia ich smak ocet jabłkowy, ale także goździki, czosnek i miód nadają im konkretnej nuty smakowej :)
ilovebake 23.10.2012 20:45
pyszne na pewno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak