Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby marynowane w kwasku cytrynowym - z czosnkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 2-3 kg
Kwas cytrynowy Prymat 60 g
woda 940 ml
cukier 1 szkl.
sól 1 łyżka
ziele angielskie 10 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
pieprz kolorowy 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 1-2 łyżeczki
włoszczyzna suszona 2 łyżki drobna
cebula 2 duże
czosnek mała główka

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby marynowane w kwasku cytrynowym - z czosnkiem

Grzyby oczyścić, umyć, dokładnie odsączyć.
W garnku zagotować wodę z cukrem, solą oraz innymi przyprawami.
Do marynaty wsypać drobną suszoną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w piórka, ząbki czosnku przecięte na połówki.
Nakryć garnek i całość gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Dolać odpowiednią ilość wody, aby uzyskać marynatę o ulubionym stężeniu.
Do marynaty włożyć przygotowane grzyby i gotować razem 15 minut.
Gorące przekładać do słoiczków, dopełnić marynatą i zakręcić suchymi pokrywkami.
Odstawić dnem do góry, nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.11.2012 10:59
Grzybki przygotowane bez dodatku octu, co powoduje, że są znacznie zdrowsze od tych robionych tradycyjną metodą :) Polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak