Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe spaghetti z kurczakiem
2. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, świeżo zmielony pieprz i około pół łyżeczki kminku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Namoczone grzyby wraz z wodą dodajemy do garnka i dolewamy kolejne 250 ml wody. Następnie dodajemy kostkę drobiową, pół łyżeczki mielonego kminku i gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 0,5 godziny.
3. Cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurczaka i delikatnie go podsmażamy.
Gdy kurczak się lekko zarumieni dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość na chwilę odstawiamy.
4. Gdy minie 0,5 godziny, grzyby odpowiednio zmiękną, a woda się zredukuje*, przystępujemy do przygotowania sosu dodając do garnka z grzybami - jogurt naturalny i mleko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Następnie powstały sos dodajemy do cebuli oraz kurczaka i wszystko dusimy przez około 8 minut, często mieszając zawartość patelni.
Pod sam koniec do sosu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
*nie całkowicie
5. Sos podajemy wymieszany z makaronem spaghetti.
Całość posypujemy startym kozim serem.
Życzę smacznego! :)