Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe spaghetti z kurczakiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
grzyby suszone 1 garść
cebula biała 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1 pęczek
jogurt naturalny 170 g (kremowego)
mleko 100 ml
Kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka (drobiowa)
Pieprz czarny mielony Prymat
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa
sól do smaku
makaron spaghetti
ser kozi (do posypania)

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe spaghetti z kurczakiem

1. Garść grzybów (użyłam podgrzybków) dodajemy wieczorem do 250 ml wody i moczymy je przez noc.

2. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, świeżo zmielony pieprz i około pół łyżeczki kminku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Namoczone grzyby wraz z wodą dodajemy do garnka i dolewamy kolejne 250 ml wody. Następnie dodajemy kostkę drobiową, pół łyżeczki mielonego kminku i gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 0,5 godziny.

3. Cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurczaka i delikatnie go podsmażamy.
Gdy kurczak się lekko zarumieni dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość na chwilę odstawiamy.

4. Gdy minie 0,5 godziny, grzyby odpowiednio zmiękną, a woda się zredukuje*, przystępujemy do przygotowania sosu dodając do garnka z grzybami - jogurt naturalny i mleko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Następnie powstały sos dodajemy do cebuli oraz kurczaka i wszystko dusimy przez około 8 minut, często mieszając zawartość patelni.

Pod sam koniec do sosu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

*nie całkowicie

5. Sos podajemy wymieszany z makaronem spaghetti.
Całość posypujemy startym kozim serem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 23.10.2014 11:41
o ciekawa odmiana od tradycyjnego bolognese:)
Renata9 22.10.2014 21:50
bardzo smaczne jedzonko
adelajda 22.10.2014 19:03
dobry obiadek
Anna133 22.10.2014 17:10
ależ pyszne danie
Katarzyna59 22.10.2014 15:33
bardzo smaczne
IwonaDD 22.10.2014 14:16
pyszne danie
Gracer 22.10.2014 13:45
Fajny przepis na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak