Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki leśne w occie
grzyby leśne świeże np. podgrzybki i prawdziwki - 1 i 1/2 kg,
woda - 750ml (3 szklanki),
ocet 10% - 250ml,
sól - 1 i 1/2 łyżeczki,
cebula,
liście laurowe - kilka sztuk,
ziele angielskie - kilkanaście sztuk,
pieprz ziarnisty - kilkanaście sztuk,
cukier - 2-3 łyżeczki.
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby obieramy i dokładnie myjemy. Odrzucamy trzonki ucinając je do ok 1-2 cm pod kapeluszem. Duże kapelusze kroimy na pół, lub 4 części. W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody, dodajemy sól i przekrojoną na pół cebulę. Grzyby wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 30 minut. Po ugotowaniu odsączamy z wody. Do każdego słoika wkładamy po 1-2 listki laurowe ( w zależności od wielkości naczynia), po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Wrzucić grzybki i przestudzić. Wodę z octem oraz cukrem zagotować. Wrzącą zalewą zalać grzyby tak, aby były zakryte. Słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przechowujemy w ciemnym miejscu.