Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczane bułki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna typ 650 2
kasza gryczana 1/2 szklanki zmielonej
kefir 250 ml
sól 1/2 łyżeczki
cukier kryształ 1 szczypta
masło 2 łyżki
drożdże 2 dkg

do posmarowania

jajko 1 sztuka
mleko 3 łyżki
mak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczane bułki

Kroki postępowania

1
Do miski wykruszam drożdże dodaję łyżkę mąki pszennej, cukier, i wody letniej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, kilka łyżek. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Gryczane bułki foto
2
Kaszę gryczaną miele, przesiewam resztę mąki pszennej i dodaję do zaczynu. Masło rozpuszczam i studzę. Dodaję do mąki, także sól i kefir. Całość wyrabiam dokładnie ręką albo drewnianą łyżką.
Krok 2 - Gryczane bułki foto
3
Ciasto zarobiłam wieczorem i zostawiłam do wyrośnięcia do rana.
Krok 3 - Gryczane bułki foto
4
Po wyrośnięciu podzieliłam je na osiem części i uformowałam kulki. Wyłożyłam je na blaszce na papierze do pieczenia do ponownego wyrośnięcia.
Krok 4 - Gryczane bułki foto
5
Przed pieczeniem posmarowałam każdą bułkę rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypałam makiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni na około 20 minut góra dół.
Krok 5 - Gryczane bułki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 26.10.2015 11:34
uwielbiam takie bułeczki
dollce 18.10.2015 18:10
super propozycja
MałaMi89 18.10.2015 16:28
Prawie jak grahamka ;) bardzo lubię :)
Bernadeta1 18.10.2015 15:53
super taki domowy wypiek
Mniam 18.10.2015 15:25
Świetne bułeczki. Z chęcią zjadłabym takie na śniadanie.
Benita 18.10.2015 15:25
Z pewnością pyszne.
Renata9 18.10.2015 14:54
Pyszne i zdrowe bułeczki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak