Przepis i sposób przygotowania na: Gruzińskie grillowane chlebki chaczapuri
Mąkę mieszamy z drożdżami. Dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.
Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Ser biały (Capri) mieszamy z mozarellą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dzielimy na 7 części i formujemy kule.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. Każdą część wałkujemy i na środku rozwałkowanego ciasta dodajemy kulę serową. Zwijamy na kształt sakiewek, spłaszczamy i wałkujemy. Chlebki smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Grillujemy po 4 minuty z każdej strony.
Chaczapuri podajemy z ulubionym dipem i pomidorkami. Przyprawiamy solą i pieprzem delikatnie przed podaniem