Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruzińskie grillowane chlebki chaczapuri

2.0
(8)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Gruzińskie chlebki chaczapuri w grillowanej odsłonie

Składniki:

CHLEBKI

mąka 500 g
drożdże suche 2 łyżeczki
mleko 200 ml
woda 100 ml
sól 1.5 łyżeczki
oliwa 1 duża łyż.
zioła 1 łyżeczka
kiełbaska 1 szt.

FARSZ

ser biały 250 g
mozarella 1 sztuka
bazylia 2 gałązki

DEKORACJA

Party Dip Czosnkowy Prymat 6 duża łyż.
pomidorki koktajlowe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Gruzińskie grillowane chlebki chaczapuri

Mąkę mieszamy z drożdżami. Dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.

Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Ser biały (Capri) mieszamy z mozarellą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dzielimy na 7 części i formujemy kule.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. Każdą część wałkujemy i na środku rozwałkowanego ciasta dodajemy kulę serową. Zwijamy na kształt sakiewek, spłaszczamy i wałkujemy. Chlebki smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Grillujemy po 4 minuty z każdej strony.

Chaczapuri podajemy z ulubionym dipem i pomidorkami. Przyprawiamy solą i pieprzem delikatnie przed podaniem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak