Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochowe pierogi z kozim serem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z mąką grochową. Wyszły pierogi z naszym ulubionym kozim serem <3

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 500 gramów
kozi ser (roladka) 300 gramów
mąka pszenna 300 gramów
mąka 200 gramów
wrzątek 350 mililitrów
masło 82% 1 łyżka
cebula szalotka 4 sztuki
oliwa 100 mililitrów

Porada

W przepisie użyliśmy mąki z grochu.

Przepis i sposób przygotowania na: Grochowe pierogi z kozim serem

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.

Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Mąki mieszamy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.

Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Szalotki siekamy, dusimy na podgrzewanej oliwie.

Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak