Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Graham ze słonecznikiem Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

mąka pszenna typ 750 50 g EKO
drożdże świeże 30 g
cukier 1 łyżka
woda letnia 1/2 szk

Ciasto

mąka pszenna typ 1850 500 g Graham
mąka pszenna typ 750 450 g EKO
woda letnia 450 ml
olej rzepakowy 1/4 szk
sól 1 łyżeczka
słonecznik łuskany 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Graham ze słonecznikiem Zewy

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę i wymieszać dokładnie zaczyn.
Krok 1 - Graham ze słonecznikiem Zewy foto
2
Zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Krok 2 - Graham ze słonecznikiem Zewy foto
3
Gdy podrośnie wsypać obie mąki wymieszane z solą, wlać wodę i olej oraz wsypać słonecznik.
Krok 3 - Graham ze słonecznikiem Zewy foto
4
Drewnianą łyżką połączyć składniki
Krok 4 - Graham ze słonecznikiem Zewy foto
5
a potem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić przez chwilę i
Krok 5 - Graham ze słonecznikiem Zewy foto
6
umieścić łączeniem do dołu w garnku ceramicznym wysmarowanym olejem i wysypanym mąką.
Krok 6 - Graham ze słonecznikiem Zewy foto
7
Wierzch oprószyć mąką i ponownie zakryć ściereczką a potem zostawi znowu aby ciasto wyrosło.
Krok 7 - Graham ze słonecznikiem Zewy foto
8
Chleb piec najpierw 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni a potem 35 w temperaturze 200 stopni.
Krok 8 - Graham ze słonecznikiem Zewy foto
9
Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Krok 9 - Graham ze słonecznikiem Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 06.03.2015 20:06
rewelacyjny chlebuś :)
mysza75 06.03.2015 14:57
jaki pyszny chlebuś
Alex_M 06.03.2015 14:23
dobry chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak